Krisen i Grekland och varför EMU är en värdelös skapelse

screenshot039mSenaste nytt förhandlingarna: Grekland börjar bli lack och Tyskland känner sig kränkt. Övriga Trojkan är as som alltid.

Det händer saker i Grekland nu. Det har det visserligen gjort hela tiden men nu händer saker som folk pratar om. Det ska bli någon folkomröstning om ifall det grekiska folket ska hålla god min eller inte när Trojkan fortsätter att stampa sönder det som är kvar av den grekiska ekonomin. Det råder mycket förvirring kring vad eurokrisen beror på. Liberaler gillar att skylla på Grekland. Detta enligt den liberala teorin om kosmisk balans som säger att den som lider också måste vara den som orsakar lidande, och det största offret måste vara den största boven. Men den pågående krisen beror inte på Grekland, den beror på euron. Det finns många politiska beslut som gjort det värre och värre, men den grundläggande orsaken är att Euron är en värdelös ide. Att EMU har varit känt sedan länge. Till och med de flesta ekonomer, som vanligtvis inte har en susning om hur ekonomin fungerar, insåg tidigt att EMU var en kass idé. Många av dem förstod inte helt varför och de underskattade hur illa det var, men att det skulle bli problem var så uppenbart att inte ens ekonomerna kunde missa det.

De vanligaste invändningarna mot EMU från mainstreamekonomer har haft utgångspunkt ifrån teorin om optimala valutaområden. Detta är på många sätt en bristfällig teori, som inte alls räcker för att förklara den pågående krisen, men den visar på en del orsaker till att en gemensam europeisk valuta fungerar så illa. Teorin säger att en gemensam valuta fungerar bra inom ett område som är ekonomiskt likartat, men om de ekonomiska skillnaderna är större fungerar den gemensamma valutan sämre. Ett optimalt valutaområde skulle innebära att alla delar av området var ungefär likadana. De länderna som vill ingå ett valutasamarbete bör först se till att de liknar varandra så mycket att de i princip redan är samma land. Det får inte vara några stora olikheter i ekonomisk politik, den ekonomiska konjunkturen bör gå i takt etcetera. Egentligen är inte ens länder helt optimala valutaområden. Sverige är exempelvis inte det, vilket missgynnar den norra delen av landet, men Sverige är ändå mycket mer optimalt än EMU och därför fungerar en gemensam valuta någorlunda hyfsat.

När ett land har sin egen valuta kan räntan och växelkursen anpassas efter det ekonomiska läget. I ett system med nationella valutor kan växelkursen anpassa sig för att rätta till obalanser i handeln mellan länder. I teorin fungerar det så att när ett land har en negativ handelsbalans, alltså att det importerar mer än det exporterar, så sjunker den inhemska valutan i värde. Detta leder till att landets varor blir billigare på världsmarknaden, medan importerade varor blir dyrare, vilket leder till att importen minskar och exporten ökar. Om ett land har en positiv handelsbalans, alltså att det exporterar mer än det importerar, bör valutan stiga i värde, så att utländska varor blir billigare och inhemska dyrare. Nu är det inte alltid det fungerar så friktionsfritt. Enligt marknadsliberala teorier är växelkurser självreglerande tack vare den fria marknaden, men i verkligheten är ju marknader inte alls särskilt pålitliga och därför går centralbankerna in och manipulerar växelkurserna så att de inte ska svänga för mycket eller åt fel håll.

Men om länderna har en gemensam valuta går det inte längre att justera växelkursen, och obalanser i handeln blir bestående. Detta är vad som hänt i EMU. Hela EMU:s handelsbalans är i princip noll, exporten och importen är ungefär lika stor. Men inom EU råder stora obalanser. Länder som Tyskland har exporterat mer, och länder som Grekland har importerat mer. Den gemensamma valutan innebär att det inte går att justera växelkurserna för att råda bot på detta, och EU tillåter ju inte heller att medlemsstaterna ingriper för att påverka handeln på annat sätt. Resultatet blir att pengar hela tiden har flödat från Grekland till Tyskland, då Grekland har betalat för de varor som de köpt av Tyskland. På så vis har Tyska företag tjänat pengar på Grekernas bekostnad. Liberaler gillar att skylla på Grekland för att de betalat för tyska varor med lånade pengar. Men detta är en oundviklig konsekvens av hur systemet är konstruerat. EU:s medlemsstater får inte ingripa i handeln, så Grekland måste importera tyska varor. Och så länge de importerar mer än de exporterar så måste det också uppstå en skuld till utlandet.

saTFW du är ett land och råkade ge bort din valuta till en centralbank i Frankfurt.

Allt detta är anledningar till varför Euron funkar så dåligt, men det är långt ifrån tillräckligt för att förklara den allvarliga kris som Grekland och EMU befinner sig i. Eurokrisen handlar om mer än om att EMU inte är ett optimalt valutaområde. För om det bara handlade om grad av olikhet så borde USA ha minst lika stora problem. USA är ett gemensamt valutaområde och de ekonomiska skillnaderna mellan delstaterna är ännu större än skillnaderna mellan Euroländerna. Ändå har det inte uppstått någon motsvarande dollarkris och det vore otänkbart att det skulle göra det. Skillnaden mellan EU och USA är att USA har en gemensam ekonomisk politik. Den amerikanska regeringen kan föra över resurser mellan delstater och göra vad som krävs för att ekonomiska problem i en delstat inte äventyrar resten av landet. Att en ekonomiskt obetydlig delstat skulle tillåtas gå i konkurs och dra in hela landet i ekonomiskt kaos vore otänkbart, precis som det vore otänkbart att Sveriges ekonomi skulle hamna i kris för att Munkfors kommun har dålig ekonomi.

Att Grekland över huvud taget riskerar att gå i konkurs är värt att uppmärksamma. Det talas mycket om hur hög den grekiska statsskulden är. Det må så vara, men det är inte den som är orsaken till problemet. Greklands statsskuld är över 150 procent av BNP. Detta är högre än när krisen började, då den var omkring 100 procent. Detta beror till stor del på att den Grekiska ekonomin krympt till följd av de ekonomiska åtstramningarna. 150 procent låter kanske mycket och det är mycket, det är omkring den näst högsta eller tredje högsta statsskulden i världen (relativt ekonomins storlek). Men det land som har den högsta statsskulden i hela världen på nästan 240 procent av BNP är Japan. Om en statsskuld på 100 procent är tillräckligt för att det ska blir fullständigt ekonomiskt kaos, hur illa måste det då inte vara i Japan? Men ingen talar om att Japan hotas av konkurs, eller att yenen håller på att kollapsa. Handen på hjärtat, när hörde du senast frasen ”skuldkrisen i Japan?”

Det finns ingen skuldkris i Japan. Japan har befunnit sig i en långvarig lågkonjunktur och det finns många anledningar till detta som jag inte tänker gå in på nu. Men någon skuldkris är det inte tal om. Japan har en statsskuld som är mer än dubbelt så hög som den var i Grekland när krisen startade (dubbelt så hög i förhållande till ekonomins storlek alltså, i kronor och ören är den såklart många gånger högre). Men ingen bryr sig. Japans regering fortsätter att låna pengar och inga löpsedlar varnar om någon stundande skuldkris. Detta beror på att Japan har en egen valuta. Det finns ingen risk för att de inte ska kunna betala tillbaka sina skulder, så länge skulderna är i yen. Japan gör sina egna pengar. Därför kan de inte gå i konkurs och därför finns det ingen japansk skuldkris.

Hitagi_second_season”Oroa dig inte, om du lånar ut pengar till Japan får du garanterat tillbaka dem i yen!”

Det finns fler förklaringar till att EMU är en värdelös konstruktion, men jag tror att detta täcker det viktigaste. Det är inte bara för att en gemensam valuta i sig är måste fungera dåligt, utan det har minst lika mycket att göra med hur den här valutaunionen är konstruerad. Men det finns alltid vinnare, och vinnarna i det här fallet är bankerna. Regeringarna i de länder som infört euron kan inte länge skapa egna pengar. Den Europeiska Centralbanken, ECB, får inte finansiera statliga utgifter. Detta innebär att privata banker fått monopol på att skapa pengar. Och när det krisar sig är högsta prioritet alltid att rädda bankerna. Av pengarna i de så kallade ”stödpaketen” är det mycket lite som ens hamnar i Grekland. Det mesta går direkt till banker i Tyskland. Tyskland ger pengar till Tyska banker medan Greklands skulder växer. Och många storföretag tycker att EMU är fantastiskt, eftersom medlemsländerna påtvingas nyliberal politik. I synnerhet när ett land krisar tar de chansen att införa ”strukturreformer” som avregleringar och privatiseringar. Och exportföretag i länder som Tyskland gynnas av att kunna exportera orimligt mycket till länder som Grekland. EMU är dåligt för nästan alla, men det finns alltid vinnare.

Annonser

Om Anarkoautism

Jag är autist, transperson, anarkist, funkisfeminist (egentligen transfunkisfeminist men det är så långt att säga) och tycker att alla ska leva i fred och harmoni och vara snälla mot varandra men så länge vi inte lever i den världen måste vi kämpa mot förtryck och orättvisor.
Det här inlägget postades i Politisk ekonomi och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Krisen i Grekland och varför EMU är en värdelös skapelse

  1. Ping: När staten går med vinst stjäl den våra pengar. | anarkoautism

  2. Ping: Lite värmesvammel om aktuella händelser | anarkoautism

  3. Ping: Varför bostadsbubblan är ett problem och vad som händer när den spricker | anarkoautism

Kommentera (kommentarer granskas)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s