Ingen är binär

Ickebinära personer existerar. Detta är ett faktum. Det finns många olika uppfattningar om vad kön är. Kön kan ses som identitet, som en social konstruktion eller politisk position och så vidare. När en pratar om enskilda personers kön gäller såklart att de är vad de säger att de är. Det handlar om grundläggande respekt för andra människor. Men oavsett vilket perspektiv en väljer är icke-binär en relevant kategori.  Det finns människor som på många olika sätt faller utanför de binära föreställningarna kring kön. Det finns många olika sätt att vara icke-binär på. Antalet möjliga variationer är oändliga.

wonderfulVisst är det underbart?

På sätt och vis kanske terminologin inte är helt lyckad. För om en kan vara icke-binär, då måste en alla som inte är det, i stället vara binära. Det finns onekligen de som tänker så, men själv skulle jag säga att det för det mesta inte är särskilt relevant att tala om ”binära” som en kategori. Jag tror inte att någon är binär. Det betyder inte att jag förnekar att det finns män och kvinnor (en kan diskutera varför det gör det, men att det finns går knappast att förneka). Men den binära synen på kön är en väldigt artificiell konstruktion. Att vara man eller kvinna innebär inte att en är binär, det betyder bara att en känner att en passar ganska bra i den ena av de två binära könen. Att vara icke-binär innebär att falla utanför dessa kategorier.

Vad innebär det ens att vara binär? Enligt dominerande ideologier är kön binärt. Folk är inte så övertygade om detta som de själva tror, men att det finns en stark tvåkönsnorm är ju uppenbart för var och en. Enligt den binära synen finns det två kön, män och kvinnor. Den rådande uppfattningen är att man/kvinna är binära kategorier, en måste vara antingen det ena eller det andra. Men det är kategorierna som är binära, inte männen och kvinnorna själva. Om en ser ”binära” som en kategori, då är det en kategori som innefattar alla män och kvinnor, oavsett om dessa är cis eller trans. Binär säger väldigt lite om en person. Icke-binär säger visserligen inte heller så mycket om individer, men som gruppidentitet har det en viss relevant. Icke-binära måste också vara trans, eftersom ingen tilldelas ett icke-binärt kön vid födseln.

Det finns binära kön, eller det finns de kön som ingår i föreställningen om kön som något binärt. De flesta människor känner sig hemma inom de binära könen, men det betyder inte att de människorna är binära. För jag tror inte att någon är binär egentligen. Och detta betyder ju i sin tur att alla egentligen är icke-binära. Men det behövs ett ord som beskriver personer som inte är män eller kvinnor. Så vitt jag vet är det icke-binär som gäller. Det finns ju många olika ord för icke-binära kön men ”icke-binär” är den mest omfattande kategorin, och även om det kan finnas skäl att ifrågasätta språkbruket så har vi de ord vi har. Men ingen människa är egentligen binär.

Detta inlägg publicerades i Feminism och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera (kommentarer granskas)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s