Snubbig kommunikation och autistisk kommunikation har verkligen inget gemensamt.

Något som provocerar mig orimligt mycket är Snubbar som tror att de är Raka och Tydliga när de kommunicerar. De säger vad de menar, varken mer eller mindre. Och därför, säger de, har de svårt att kommunicera med kvinnor. För kvinnor är otydliga, de säger inte saker rakt ut, utan kommunicerar med antydningar och dolda budskap. Och dessutom brukar kvinnor övertolka och läsa in saker som inte sagts. Detta gör det väldigt svårt för dessa män att kommunicera med kvinnor. Ni känner nog igen stereotypen, och den har självklart ingenting med verkligheten att göra.

Anledningen till att just denna manliga myt gör mig särskilt provocerad (all manlighet är provocerande i någon mån) är att de kommunikationssvårigheter som snubbar påstår att de råkar ut för, har väldigt stora likheter med problem som är högst verkliga för många på autismspektrumet. Många autister tolkar saker mer bokstavligt än vad som är vanligt, har svårt att uppfatta dolda budskap och ”läsa mellan raderna”. Och neurotyper har verkligen en tendens att kommunicera otydligt, övertolka, förvänta sig att andra ska läsa deras tankar och så vidare. Och detta är en av flera saker som gett upphov till myten om att autister oavsett kön skulle ha ”mer manliga hjärnor” än genomsnittet. När sanningen egentligen är att män påstår sig ha autistiska drag som de inte har.

h85lFwITypisk snubbig kommunikation. Frågan låter nog så oskyldig men en bara vet att det finns en dold innebörd.

Det är ju för det första inte alls sant att män uttrycker sig rakt och tydligt. NT-personer är ju i allmänhet urusla på att vara tydliga, men NT-män är ändå värst. Män är vana vid att andra (kvinnor) ska anstränga sig till det yttersta för att förstå vad de försöker säga. Därför kan de leva i en illusion av att de är tydliga i sin kommunikation (det faktum att NT-personer i allmänhet är experter på att intala sig att de förstår varandra underlättar nog också). De tror att de säger vad de menar, och om missförstånd uppstår måste det vara någon annans fel. Män säger väldigt ofta saker men menar något helt annat. Kvinnor gör det också såklart, men snubbar verkar vara ännu mer omedvetna om att de gör det.

Sedan har vi detta med att övertolka saker. Män påstår att de tolkas saker mer bokstavligt, till skillnad från kvinnor som tolkar in dolda budskap i allt som sägs. Detta är ju inte ens ett skämt. Män övertolkar ju verkligen allt möjligt. Eller jag är inte ens säker på att de övertolkar sådant som andra säger. De kan vara så att de helt enkelt inte lyssnar på orden som sägs alls. I synnerhet med personer som de läser som kvinnor. Då tolkar de allt möjligt som ”jag är attraherad av dig”. Snubbar säger ju att kvinnor är väldigt otydliga med att vissa att de är intresserad av någon. Till viss del ligger väl något i detta. Män kan ju slänga ur sig lite vad som helst utan konsekvenser, men kvinnor måste vara försiktiga. Men till stor del tror jag att det handlar om att män alltid tror att kvinnor visar intresse för dem, även när det inte finns några rationella skäl att tro detta. Och sen har vi ju detta att män inte förstår att ”nej” betyder nej. Detta visar ju att de inte alls tolkar saker bokstavligt.

tumblr_npc3gblVRi1tydz8to1_500Typiskt snubbig reaktion när en tjej tilltalar honom utan att ge uttryck för det djupaste förakt för honom.

Snubbtolkning innebär att vad som helst kan tolkas som, till exempel, ”jag vill ha sex med dig”. Om snubbar verkligen inte övertolkade andras ord, och om de verkligen hade svårt för att se dolda budskap, då skulle de går runt och tro att ingen någonsin flörtade med dem eller var attraherad av dem, så länge det inte sägs rakt ut. Det tror jag är vanligt bland autister. Om jag har förstått saken rätt så är det väldigt komplicerade ritualer inblandade. när neurotyper ska visa att de är intresserade (på ett romantiskt eller sexuellt sätt) av varandra. Själv är jag inte medveten om att någon NT-person av något kön någonsin varit det minsta intresserad av mig på det sättet, men om någon ändå varit det så skulle jag antagligen ha missat alla signaler som är mindre tydliga än att säga det rakt ut.

Män säger att de ”inte kan läsa tankar” som ursäkt när de gör sig dummare än vad de är. Neurotyper verkar ju nästan alltid tro att en kan läsa deras tankar, men NT-män är ju som alltid värst med det. För de är så bortskämda. De är vana vid att andra anstränger sig till det yttersta för att förstå vad de menar. Om det var sant att män var så raka och tydliga, att de sa vad de menade och inte tolkade in saker som inte sagts, då hade jag kanske uppskattat män mer. Manlighet är minst sagt tröttsamt, men att kommunicera med neurotyper är ofta minst lika tröttsamt, så om det nu var sant att manlig kommunikation var mer autistisk, så hade det varit ett enormt stort plus i mina ögon. Men detta är ju bara hypotetiskt. För allt det som är besvärligt med NT-kommunikation är som allra värst hos NT-män (sen är många autistiska män inte mycket bättre men det varierar nog mer). Att dra paralleller mellan typisk manlig och typiskt autistisk kommunikation är, hur som helst, en stor skymf mot autister och dessutom helt fel.

Annonser

Om Anarkoautism

Jag är autist, transperson, anarkist, funkisfeminist (egentligen transfunkisfeminist men det är så långt att säga) och tycker att alla ska leva i fred och harmoni och vara snälla mot varandra men så länge vi inte lever i den världen måste vi kämpa mot förtryck och orättvisor.
Det här inlägget postades i Autism, Feminism och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Snubbig kommunikation och autistisk kommunikation har verkligen inget gemensamt.

  1. Ping: Snubbar som använder autism för att ursäkta sin snubbighet | anarkoautism

  2. Ping: 19 saker de inte berättar om autism (del 2/2) | anarkoautism

  3. Ping: Män som tar sig rätten att trakassera kvinnor med hörlurar, och hur de utgör en särskilt stor fara för autister | anarkoautism

Kommentera (kommentarer granskas)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s