Den konstiga ”debatten” om materialism och normkritik

Jag har skrivit om detta ämne tidigare men jag har alltid känt mig lite förvirrad kring det. Det finns en debatt som handlar om hur mycket förtryck beror på normer och hur mycket det beror på materiella förutsättningar. Jag tror i alla fall det finns en debatt men jag är inte säker, för jag tycker aldrig jag ser personer från olika sidor som faktiskt debatterar, ni bemöter varandras argument och så. Den här debatten, eller vad vi nu vill kalla den, har förbryllat mig en del. Nyligen läste jag ett debattinläggDagens Arena som gjorde saken lite klarare, och sett i sammanhanget med annat jag läst om detta tror jag att jag har fått en bild av sammanhanget. Så jag ska efter bästa förmåga förklara vad frågan gäller, förhoppningsvis till nytta för andra som också undrar vad det hela handlar om.

Y2pmyvPHälsningar från Debattens dunkla mörker.

I grunden handlar det om det som inom samhällsvetenskap kallas för materialism och idealism. Utifrån ett materialistiskt synsätt är det de materiella förutsättningarna som formar samhället. ”Materiella förutsättningar” är sådant som vem som kontrollerar ekonomiska resurser, vem som har militär styrka och så vidare.Idéer och normer i sin tur är endast en återspegling av dessa materiella förutsättningar. Om vi tar patriarkatet som exempel, så har män reell makt över kvinnor. Män sitter på den ekonomiska makten och kvinnor utför obetalt arbete som gynnar männen. Detta är grunden för patriarkatet, enligt ett materialistiskt synsätt. Den patriarkala ideologin och förtryckande normer är bara återspeglingar av dessa reella maktförhållanden.

Det motsatta perspektivet är idealism, som sätter ideologi och normer främst. Utifrån ett renodlat idealistiskt perspektiv är det ideologi och normer som kommer först, och är grunden för det materiella. En idealistisk förklaring av patriarkatet skulle kunna vara att det är våra föreställningar av vad som är manliga och kvinnliga sysslor som leder till den ojämna arbetsfördelningen mellan män och kvinnor. Och eftersom kvinnor och kvinnlighet värderas lägre än män och manlighet, så har detta också ekonomiska följder. Utifrån ett idealistiskt perspektiv är det ideologi och normer som kommer först, och som leder till ojämlikheter i makt och resurser.

Det finns så klart en mängd mellanpositioner. En behöver inte vara uteslutande materialist eller idealist och det är nog heller inte många som är. Men vilken faktor en tillskriver störst betydelse har konsekvenser för vilka slutsatser en drar om hur förtryck ska bekämpas. Utifrån ett materialistiskt perspektiv måste kampen i första hand vara för att förändra de materiella förutsättningarna, genom omfördelning av makt och resurser. Ur ett idealistiskt perspektiv är det viktiga i stället att ifrågasätta normer och ändra på människors värderingar.

Ibland verkar det som att personer som bekänner sig till den materialistiska skolan använder sig av ”normer” och ”idealism” för att avfärda förtryck som mindre viktiga. De delar in förtryck i materiellt och icke-materiellt förtryck, och placerar förtryck som de själva inte bryr sig om i den senare kategorin. En variant på detta är ”identitetspolitik-argumentet” enligt vilket klassförtryck är det enda materiella förtrycket och därför överordnat alla andra förtryck. ”Identitetspolitik” används då för att syfta på all politik som fokuserar på ”icke-materiellt” förtryck alltså allt annat än klasskamp. Andra varianter av detta resonemang kan inkludera fler förtryck än bara klassförtryck i den materiella kategorin. De kanske lägger till patriarkatet eller så.

speedpoint”Identitetspolitik!”

Detta är ett väldigt ohederligt sätt att avfärda förtryckande strukturer som en vill slippa tänka på. Det är såklart inte materialism i sig som är problemet, utan det är en fråga om hur en materialistisk ideologi ibland används som svepskäl för att bortse från vissa förtryck. I själva verket finns det inget som rättfärdigar antaganden om att funkisförtryck, transfobi, rasism och så vidare inte skulle ha någon förankring i de materiella förutsättningarna, och i själva verket är det väldigt konstigt att dessa antaganden gång på gång görs av personer som bekänner sig till en renlärig materialism. Många ”normkritiker” gör i stället misstaget att se alla förtryck som konsekvenser av förtryckande normer, och dessutom se alla normer som förtryckande (utom vissa normer som även den mest inbitne normkritiker accepterar, som att en inte ska mörda eller vara nazist).

Min syn på saken är att förtryck fungerar på olika sätt men att inget förtryck kan bero enbart på normer. Ingen utsätts för förtryck enbart för att de avviker från en eller annan norm. Alla förtryck fungerar olika, och normer kan spela en stor roll i vissa fall (här och här skriver jag mer om mina tankar kring detta). Jag kan verkligen förstå en del av kritiken som riktas mot ”normkritik”. Och jag håller med de som menar att ”klassism” är ett ganska värdelöst begrepp (inte för att fenomenet inte skulle existera men för att det inte är grunden för klassförtryck). Samtidigt måste en kunna ha mer än en tanke i huvudet samtidigt och samtidigt som det inte duger att se förtryck som en fråga om normer så är det lika illa att bortse från normer när de är viktiga. Och att använda en ”materialistisk/ socialistisk utgångspunkt” som svepskäl för att blunda för sådant en inte vill se är värst av allt.

Annonser

Om Anarkoautism

Jag är autist, transperson, anarkist, funkisfeminist (egentligen transfunkisfeminist men det är så långt att säga) och tycker att alla ska leva i fred och harmoni och vara snälla mot varandra men så länge vi inte lever i den världen måste vi kämpa mot förtryck och orättvisor.
Det här inlägget postades i Feminism och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Den konstiga ”debatten” om materialism och normkritik

  1. Ping: Funkisförtryckets materiella orsaker | anarkoautism

  2. Ping: Lite mer om idealism och materialism. | anarkoautism

Kommentera (kommentarer granskas)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s