Att kräva tacksamhet är maktutövning

Jag vill prata om påtvingad tacksamhet och varför det är ett kontrollmedel. Idén om tacksamhet används för att trycka ner andra. Det går ut på att den som har makt och privilegier, i stället för att inse att de har det bra på andras bekostnad, kräver att de som ar det sämre ställt ska vara tacksamma för att de inte har det ännu värre. Den som är maktlös ska känna tacksamhet över att inte bli illa behandlad av de som har makt. Utgångsläget är att den som är i en underordnad ställning inte har rätt till något alls, och därför ska känna tacksamhet för det lilla den får. Den som har makt förväntar sig tacksamhet om den väljer att inte missbruka sin makt.

Jojos-Bizarre-Adventure-Episode-24-Cars-AdvancesNär någon har makt över ens liv förväntas en vara tacksam om en tillåts leva.

Den förmögne kapitalägaren som gör vinst på andras arbete känner ingen tacksamhet till sina anställda som arbetar för att företaget ska gå med vinst. Nej i stället är det arbetaren som ska vara tacksam över privilegiet att få lov att arbeta för kapitalistens räkning, eftersom hen ju får betalt. Och om en inte kan arbeta ska en vara ännu mer tacksam för att en alls tillåts överleva i samhället. De som äger och styr världen är inte det minsta tacksamma för sin überprivvade position.

Funkisar avkrävs tacksamhet, för att vi tillåts existera trots olika avvikelser i funktion. Ableds är inte tacksamma för att samhället är anpassat efter hur de fungerar. Som autist måste en till exempel hela tiden anpassa sig efter NT-samhällets förväntningar. Detta kräver väldigt mycket energi men är inget som någon är det minsta tacksam för. Men om en NT-person i något sammanhang väljer att anpassa sig, då förväntas autister vara extremt tacksam över detta ovanliga hänsynstagande. Och varje gång autisten misslyckas med att anpassa sig, då ska hen vara tacksam om omgivningen väljer att inte straffa hen för det. NT kan alltid välja att inte anpassa sig över huvud taget, och utgångspunkten är att de inte gör det, så om de väljer att ändå visa hänsyn förväntar de sig också tacksamhet.

Kvinnor förväntas vara tacksamma mot män som behandlar dem med grundläggande respekt. Ni har nog alla hört talas om den där grejen, snubbar som vill ha medalj för att de inte våldtar kvinnor fast de kan komma undan med det. Kvinnor i heterosexuella relationer ska vara glada om deras partner är en så kallad ”snäll kille” som inte slår henne och kanske till och med hjälper till med hushållssysslorna. Det är inte männen som är tacksamma över att bli omhändertagna och slippa göra massa arbete för att kvinnor gör det åt dem. Och de är verkligen inte tacksamma över att inte bli våldtagna eller misshandlade.

tumblr_mx4498j0991r9b5wlo7_500Hashtag: snubbarvillhamedalj

Asylsökande avkrävs särskilt mycket tacksamhet. De har flytt från krig och katastrofer, de har tvingats genomlida en asylprocess som måste vara bland det mest påfrestande en kan vara med om (förutom krig och katastrofer) och när de väl bor i Sverige kan de förvänta sig att hamna på botten i samhällets hierarki. Om det finns några som inte har något att vara tacksam över är det asylsökande. Men vi (Sverige) kan kräva tacksamhet eftersom vi har makt över deras liv, och vi kunde ha valt att göra det ännu värre för genom att skicka dem tillbaka dit de flytt ifrån. Och vi i väst är till stor del skyldiga till det lidande som folk flyr ifrån. Dels genom historien av imperialism och kolonialism som gjort västvärlden rik och mäktig på övriga världens bekostnad. Detta är inte bara historia, fortsätter än i dag. Och väldigt många (nästan alla?) konflikter världen över har rötter i den västerländska imperialismen och det dysfunktionella nationalstatssystem som européerna tryckt ner i halsen på samhällen där de funkar ännu sämre än i Europa.

Mer konkret är vi direkt medskyldiga till olika konflikter genom att vi aktivt deltar i och underblåser dem. Sverige exporterar vapen till brutala stater och dessa vapen används såklart för att döda och lemlästa människor i konfliktdrabbade områden (det är det vapen är till för). Och så är vi Sverige och Europa direkt inblandade i flera krig och vi är indirekt medskyldiga till ännu fler genom vår lojalitet till USA och deras människorättsbrott. Och sen har vi den ekonomiska imperialism där vi genom internationella institutioner som IMF och Världsbanken påtvingat maktlösa utvecklingsländer brutala ekonomiska regimer som förstört ekonomier och skapat massfattigdom, i syfte att öppna upp länderna för exploatering av utländska företag. Kort sagt, det finns inte mycket lidande som inte är helt eller åtminstone delvis vårt fel. Det är vårt fel att folk tvingas fly från sina hemländer. Att vissa människor har mage att kräva att flyktingar ska vara tacksamma om de får komma hit är inte ens ett dåligt skämt. Det är vårt fel att människor måste fly hit.

WlKsechOm svaret är ”fred” måste frågan vara något helt annat än ”vilken är vår främsta exportvara?”.

Men så är det med tacksamhet. De som har allt kräver tacksamhet från de som har lite, och ännu mer av de som inte har något alls. Påtvingad tacksamhet handlar om att lära de som är underordnade att veta sin plats. En ska inte tro att en har rätt till något. De enda rättigheter en har är det som en får till skänks av de med mer makt och privilegier. Och dessa ”rättigheter” kan en när som helst berövas. Tacksamhetsskuld är ett sätt att få människor att acceptera sin maktlöshet. I stället för att vara arg över att andra har makt över en och kräva att få sin röst hörd och sina rättigheter tillgodosedda, så ska en be snällt och vara glad och tacksam för varje liten eftergift som görs. Otacksamhet är farligt. Otacksamhet betyder att en tar sina mänskliga rättigheter för givet, och inte erkänner andras rätt att ta dem ifrån en. Endast den som är otacksam kan göra revolution.

(Läs också vad HCMFEM skriver om sjukdom och tacksamhetsskuld.)

Det här inlägget postades i Samhälle och politik, Samhällsanalys och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Att kräva tacksamhet är maktutövning

 1. Kim, autist skriver:

  Bra inlägg! Det finns ett råd (som en får av ”positiva tänkare”) att t.ex. skriva upp vad en är tacksam över. Din text förklarar bra varför det är ett dåligt råd. Tacksamhet över självklarheter ökar ens maktlöshet i det kapitalistiska samhället och kan göra att en klandrar sig själv och värdar sig själv lika lågt som samhället gör.

  Gillad av 1 person

 2. hcmfem skriver:

  💜💜💜💜💜

  Gillad av 1 person

 3. beso skriver:

  Strindberg?

  Gilla

 4. Ping: ”Ställer jag för låga krav?” Vanliga frågor hos anhöriga till autistiska barn | anarkoautism

Kommentera (kommentarer granskas)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s