Vetenskapligt Bevisat: Gay-Hat är 258 Procent Vanligare Bland Neurotyper!

zetsuen_no_tempest_09_7Nya rön pekar mot att NT-pojkar har betydligt svårare att acceptera att pojkar har pojkvänner, jämfört med AS-pojkar som inte alls bryr sig lika mycket.

För ett tag sedan laddade jag ner en samling vetenskapliga artiklar relaterade till autism. De är såklart starkt präglade av forskarnas funkofobi och oförståelse (som jag beskriver här) men de innehåller ändå en del intressanta resultat. Nyligen läste jag om en studie från  2014 som undersöker ”sexuella beteenden och attityder” hos unga pojkar i åldern 15-18 år. Författarna förklarar inte varför de väljer att begränsa undersökningen till pojkar så jag gissar att det har att göra med patriarkala uppfattningar om att flickor inte har någon sexualitet. Och detta var inte det enda problemet med studien. Men den var ändå intressant.

Försöksgruppen bestående av 51 pojkar med autismspektrumdiagnoser som fick svara på en rad olika frågor som sexuellt beteende och attityder. Detta jämfördes sedan med en kontrollgrupp. Författarna lade fram olika hypoteser om vilka skillnader de kunde tänkas hitta men det visade sig inte föreligga några betydande skillnader mellan de två grupperna. Med ett undantag, och detta är ganska vackert:

”The only significant difference was that boys with ASD reacted more tolerant towards homosexuality compared to the control group.”

Pojkar med autism är betydligt mer toleranta mot vad författarna benämner som ”homosexualitet” (som jag uppfattar det syftar de egentligen på sexuella kontakter mellan individer av samma kön och i så fall är homosexualitet fel benämning). Eller för att uttrycka det på ett annat sätt, homofobi är betydligt vanligare bland neurotyper. Och det är ingen liten skillnad. I försöksgruppen hade 76 procent en tillåtande attityd till sexuella kontakter mellan pojkar, medan motsvarande siffra var 38 procent i kontrollgruppen.

Om vi utgår ifrån att resterande procent är homofober betyder det att 24 procent i försöksgruppen är homofober, jämfört med 62 procent i kontrollgruppen. Vilket i sin tur innebär att homofobi är 258 procent vanligare bland icke-autister (attityden till sex mellan flickor var mycket mer positiv i båda grupper, 92 procent var positiva i försöksgruppen och 79 procent i kontrollgruppen). Forskarna vet inte hur de ska förklara denna skillnad men kommer med flera förslag:

”It is not clear how this difference in tolerance can be explained. Different mechanisms may be at work: lower sensitivity to social norms and stereotyped gender roles in the boys with ASD, a higher tolerance for being different, a socially desirable response style, lower recognition of their own sexual preferences, or having more homosexual feelings themselves.”

Bortsett från själva att termen ”mer homosexuella känslor” låter ganska tvivelaktigt tycker jag att detta låter som rimliga förklaringar. Nu när vi vet att NT leder till homofobi är nästa fråga vi måste ställa oss, vad vi kan göra åt detta. Eftersom NT inte går att bota gäller det att arbeta förebyggande.

Det här inlägget postades i Autism, Autism och kön, forskning och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Vetenskapligt Bevisat: Gay-Hat är 258 Procent Vanligare Bland Neurotyper!

 1. Ina skriver:

  är inte ett dugg förvånad.

  jag är lite trött när jag läser detta, och en sak är lite otydlig för mig.
  vad menar du med: ”(som jag uppfattar det syftar de egentligen på sexuella kontakter mellan individer av samma kön och i så fall är homosexualitet fel benämning).”?
  att man inte måste vara homosexuell bara för att man haft sexuella kontakter med någon av samma kön?

  Gilla

 2. Ping: Autism och sexualitet | anarkoautism

Kommentera (kommentarer granskas)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s