Banker lånar inte ut pengar – var pengar kommer ifrån

kaiki2

Jag har tidigare skrivit om att det är en myt att den offentliga sektorn är skattefinansierad. En annan ekonomisk myt som också är ganska utbredd, är den om att banker lånar ut pengar. Det som kallas lån är egentligen något annat. Om du lånar ut en sak betyder det att du inte kan använda den saken, förrän den som lånat saken lämnar tillbaka den. Med banker sägs det att vi sätter in pengar på banken och att banken sedan lånar ut dessa pengar.

Men om en tänker efter är det uppenbart att detta inte stämmer. Om du har pengar på banken kan du använda dem när du vill. Det är inte som att ditt konto är tomt ibland för att banken lånat ut pengarna till någon annan. Och ingen har någonsin fått avslag på ett lån för att banken inte haft några pengar att låna ut. Om du ber om en miljon kronor kommer banken antagligen vilja veta vad du ska göra med det. Om banken beräknar att det är en lönsam affär att ge dig en miljon kronor så kommer den att göra det.

När banken ”lånar ut” en miljon kronor så skapar den i själva verket dessa pengar från ingenting. Banken säger ”grattis, du har nu en miljon kronor på ditt bankkonto, använd dem väl”, och du behöver bara logga in på internetbanken (om du inte har internet får du göra hur de nu gjorde under stenåldern) för att se att detta stämmer. Det står 1 000 000 där, och det står också att du är skyldig dem en miljon. Och det är allt pengarna är, banken har knappat in 1 000 000 på en dator någonstans. Denna miljon har inte flyttats över från något annat konto. Det är en miljon sprillans nya svenska kronor, som bara finns för att banken säger att de gör det. Banken skapar pengarna och skulden på samma gång.

Det finns en del missuppfattningar kring detta. En del menar att bankerna ägnar sig åt bedrägeri genom att ”låna ut” pengar som de egentligen inte har. Men detta är något av ett missförstånd. Detta är helt enkelt hur pengar skapas i det system som vi har. Bankpengarna är inte mer eller mindre verkliga än de pengar som skapas genom knapptryckningar på riksbankens datorer, och pengarnas fysiska form, sedlar och mynt, har heller inget eget värde. Så det är inte som att bankerna ägnar sig åt ”falskmynteri”. Vårt ekonomiska system fungerar så att privata vinstdrivande företag skapar pengar utan att allmänheten har något att säga till om. Bankerna vill såklart mörka detta, de vill inte att allmänheten ska inse vad som försiggår och kräva demokratisk kontroll över penningskapandet. Det är ett system som gynnar några få på allmänhetens bekostnad. Men det är inte lurendrejeri, det är bara dåligt.

Bankerna fyller således en extremt viktig samhällsfunktion. De bestämmer hur mycket pengar som ska skapas och hur pengarna ska användas. De väljer vilka investeringar som ska genomföras, vilka företag som ska beviljas finansiering, vilka branscher som ska växa. De bestämmer om pengarna ska användas för produktiva projekt, konsumtion eller spekulation på tillgångar. Och de fattar sådana beslut av avgörande betydelse för ekonomin helt baserat på vad som är lönsamt för dem. De har inte en tanke på vad som är bra för samhället.

Vem som helst kan se varför detta inte är ett bra system för någon annan än bankerna själva. Och med bakgrund av detta blir det ännu mer absurt hur politikerna säger att staten inte har råd att lägga pengar på det ena och det andra. Staten kan också skapa pengar, men detta framställs som något farligt och omoraliskt. Att låta privata banker skapa massvis med nya pengar för helt improduktiva ändamål (som spekulation på fastighetsmarknaden) är helt i sin ordning, men om en föreslår att staten ska tillåtas skapa nya pengar för att finansiera samhällsnyttiga projekt (säg bygga bostäder eller fixa till järnvägen) då skriker borgerliga politiker och deras anhängare om ansvarslöshet och hot mot ekonomin. De säger att staten inte får skapa nya pengar utan att de måste överlämna detta åt bankerna. Vilket i sin tur innebär att den privata ekonomin blir allt mer tyngd av skulder, eftersom alla nya pengar motsvaras av skulder. Att borgarna lyckas forma debatten så att detta beskrivs som att ”ta ansvar för Sveriges ekonomi” visar vilka vulgära troll de kan vara.

tumblr_mz6sbxl47Z1sft3xeo1_500Så nöjda de måste vara, liberalerna.

Det finns väldigt många anledningar till att det är en dålig idé att ge privata banker privilegiet att skapa pengar. På Island utkom nyligen en rapport som rekommenderar att endast centralbanken (som är en del av staten) ska tillåtas skapa pengar, och att parlamentet sedan ska bestämma hur dessa pengar används. Privata banker skulle förlora makten att skapa pengar, och de skulle i stället syssla med sånt som många idag tror banker gör, dvs låna ut och förvalta andras pengar. Även om jag inte på något sätt tror att förslaget som diskuteras är den optimala lösningen så är det helt klart mycket bättre än ett system, där privata banker har makt över pengarna. Och det diskuteras av Islands högsta politiker, vilket betyder att det är skulle kunna införas inom en nära framtid. Det hade varit intressant att se. Att banker lånar ut pengar är en myt. Men det hade varit bättre om det var sant.

Annonser

Om Anarkoautism

Jag är autist, transperson, anarkist, funkisfeminist (egentligen transfunkisfeminist men det är så långt att säga) och tycker att alla ska leva i fred och harmoni och vara snälla mot varandra men så länge vi inte lever i den världen måste vi kämpa mot förtryck och orättvisor.
Det här inlägget postades i pengar, Politisk ekonomi, Samhälle och politik och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

10 kommentarer till Banker lånar inte ut pengar – var pengar kommer ifrån

  1. Ping: Vad beskattning egentligen är till för | anarkoautism

  2. Ping: Lite mer tankar om Marx och hans pengar | anarkoautism

  3. Ping: När staten går med vinst stjäl den våra pengar | anarkoautism

  4. Ping: Varför börsen studsar upp och ner och runtomkring som en nervös liten groda | anarkoautism

  5. Ping: En oavsiktligt komiskt krönika om kapitalism | anarkoautism

  6. Ping: Varför bostadsbubblan är ett problem och vad som händer när den spricker | anarkoautism

  7. Ping: Flyktingmottagandet, falska dilemman och myten om den sinande statskassan | anarkoautism

  8. Ping: Som du googlar får du svar… | anarkoautism

  9. Ping: Ekonomisk politik, ojämlikhet och möjliga lösningar | anarkoautism

  10. Ping: Jag besvarar fler frågor från sökmotorer | anarkoautism

Kommentera (kommentarer granskas)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s