Att säga att kön kan reduceras till socialisering är som att säga att bröd kan reduceras till mjöl

Det är många som pratar om essentialism och varför det är dåligt. Essentialism är en idé som handlar om att ett objekt har en ”innersta kärna” som bestämmer dess natur. Så könsessentialism skulle innebära att en har en innersta kärna som är antingen manlig eller kvinnlig (de som talar om essentialism brukar ha en binär utgångspunkt) och att det är detta som bestämmer ens kön. Cisfeminister som påstår att kön kan reduceras till enbart en ”social konstruktion” eller ”politisk position” brukar anklaga de som säger emot för ”essentialism”. Detta är väldigt märkligt, de som säger att kön inte kan reduceras till en enda kärna ju uttrycker en ståndpunkt som är motsatsen till essentialism.

Det är som att säga att det är essentialism att påstå att bröd inte kan reduceras till enbart mjöl. Jag använder bröd som liknelse eftersom att det är något okomplicerat som de flesta är överens om vad det är. När jag bakar bröd är de viktigaste ingredienserna vetemjöl, vatten och jäst. Dessa tre beståndsdelar är viktiga men ingen kan sägas vara brödets essens.

Inte bara det att det inte finns någon essens av bröd, ingen enskild beståndsdel är absolut nödvändig. Det går att baka bröd utan vetemjöl, andra mjölsorter eller havregryn duger bra. Och vatten är inte nödvändigt, det kan bytas ut mot mjölk. Det går även att baka bröd utan jäst fast jag vet inte riktigt hur. Vi kan alltså byta ut varenda en av brödets beståndsdelar och fortfarande ha bröd. Det är en annorlunda sorts bröd men ändå bröd.

Vissa mindre förändringar kan däremot göra bröd till icke-bröd. Om vi byter ut vatten mot mjölk och tillsätter margarin och mycket socker får vi bullar, som möjligtvis rör sig i gränslandet till bröd. Om vi byter ut vatten mot mjölk och jäst mot bakpulver får vi scones, vilket jag är osäker på om det räknas som bröd. Om vi dessutom dubblar mängden mjölk får vi plötsligt pannkakor, vilket inte är bröd över huvud taget. Vad är det som avgör vad som är bröd och inte bröd? Jag vet inte, men det är nog ingen brödessens. (För övrigt måste brödet jäsas och gräddas annars är det bara en deg och inte bröd).

Så vad är det som gör bröd till bröd? Bröd är allt som vi känner igen som bröd. Vi vet alla vad bröd är men samtidigt kan vi inte definiera bröd. Det finns ingen brödessens, men det finns bröd. Jag tycker att detta är en bra metafor för kön. Precis som att vi inte kan reducera bröd till endast mjöl eller vatten så kan vi inte heller reducera kön till endast en sak. Bröd har olika komponenter. Vi kan inte heller titta på vilken ingrediens som är mest framträdande, för att avgöra vad som är viktigast. Brödet består till övervägande del av mjöl. Jäst utgör å andra sidan bara en väldigt liten del av brödet. Men det betyder inte att mjölet är viktigare än jästen. Så även om vi för sakens skull godtar att en viss beståndsdel är viktigast i konstruktionen av kön så säger detta ingenting. Tänk om vi kunde hitta ett recept på kön som såg ut typ såhär:

Kön

 • 20 dl socialisering
 • 10 dl politik
 • 200 g identitet
 • 50 g neurologi
 • 2 msk psykologi

Så säger det inget om vilket som är har störst betydelse. Vi kan inte reducera kön till en social konstruktion mer än vi kan reducera bröd till enbart mjöl. Och detta är bara ett recept, det finns många varianter på kön precis som det finns många olika sorters bröd.

Cisfeminister har en massa teorier kring kön som de använder för att ”bevisa” att kön kan reduceras till en enda egenskap, dvs en essens. Och när någon kritiserar detta, på grund av att det inte är sant, avfärdas detta som ”essentialism”. Men vad dessa cisteorier egentligen säger är att bröd kan reduceras till enbart en konstruktion av mjöl. Ja det är så dumt så det finns inte, men de kan inte hjälpa det. Cispersoner är dessutom ofta NT, det är en komorbiditet, så de har vissa kognitiva svårigheter som de inte kan rå för. Men det är en förklaring och ingen ursäkt. Deras Inte Alls Essentialism skadar transpersoner, i synnerhet ickebinära sådana, och det är inte okej. För att bota detta föreslår jag att alla cisfeminister tvångsmatas med en näve mjöl varje gång de säger något dumt. Det botar inte deras verklighetsfrånvända idéer men en slipper åtminstone höra dem uttrycka sin cisidioti eftersom de inte kan prata med munnen full av mjöl.

screen-shot-2013-12-31-at-5-30-51-pm

Detta inlägg publicerades i Feminism, Teorier om kön och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Att säga att kön kan reduceras till socialisering är som att säga att bröd kan reduceras till mjöl

 1. Pingback: Hur Transfobi Kan Rättfärdigas Utifrån Cisfeministisk Binär Könsteori | anarkoautism

 2. Pingback: Det handlar inte om oenighet kring teorier | anarkoautism

 3. Kristina skriver:

  Intressant. Gillar hur ”eget” du tänker. Och roligt!

  Gillad av 1 person

Kommentera (kommentarer granskas)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s