Det behövs inga särskilda teoretiska kunskaper för att förstå samhället

Här0mdagen pratade jag med en bekant som studerar fysik och astronomi. Själv har jag inga särskilda kunskaper om fysik men tycker att det är väldigt fascinerande. För bara några årtionden sedan trodde forskarna att de i princip hade koll på hela universum. Sen insåg de att de egentligen bara upptäckt omkring en tiondel. De resterande nio tiondelarna hade de ingen aning om var det var. Inte för att det ligger för långt bort. Det finns någonstans bland alla stjärnor och planeter och grejer som de har koll på men de kan bara inte hitta det. Och naturlagarna är helt orimliga. Större saker som stenar och lokomotiv är ganska lätta att förstå sig på, men mindre grejer som partiklar följer sina egna regler, i synnerhet när de tror att ingen tittar.

steinsgate-screenshot-1Teoretisk fysik: att med hjälp av avancerad matematik inte alls förstå världen på ett produktivt sätt.

Det är mer eller mindre omöjligt att förstå. Det är inte för att det är så väldigt komplicerade saker. Tvärtom, det är svårt att hitta något som är mindre komplicerat än det fysikerna jobbar med. Det är bara att våra hjärnor inte är byggda för att förstå alla mystiska naturlagar som reglerar tid och rum. Vi är apor, våra hjärnor har utvecklats för att skala frukt, klättra i träd och hitta på kreativa sätt att skilja mellan individer som vi vill para oss med och individer, individer vi är likgiltiga inför och individer som vi vill slå i huvudet med en stor sten eftersom de är dryga jävlar som antagligen röstar borgerligt. Så forskarna har tvingats acceptera de aldrig kommer förstå universum, och att det bästa de kan hoppas på är att göra begripliga teorier om hur universum fungerar. Och det är många som överskattar hur långt de ens kommit med det.

Med den sociala världen är det väldigt annorlunda. Människans sociala system är antagligen det mest komplicerade fenomen vi känner till i hela universum. Om det är svårt att konstruera teorier som förklarar hur atomer och partiklar beter sig så är det omöjligt att göra det för något så komplext som vårt samhälle. Däremot är våra hjärnor mycket bättre lämpade för att förstå mänskliga samhällssystem än de är för att förstå kvantfysik. Vi har en intuitiv förståelse för hur den sociala världen fungerar. Detta leder till paradoxen att medan den sociala världen är extremt mycket mer komplicerad än den fysiska, så är den också lättare att förstå. En behöver inte studera samhällsvetenskapliga teorier för det.

Ibland säger någon att för att förstå ett socialt fenomen (ekonomin/kapitalismen/staten/patriarkatet/kön/övrigt) måste en först förstå ”teorier som utarbetats under så och så lång tid”. Detta är lögn.

epsKYOEDe säger saker som; ”för att förstå detta måste vi först sätta på oss rätt teoretiska glasögon”.

För att förstå samhället måste en vara människa. En måste tänka och reflektera. Och en behöver hjälp av andra människor. Men någon särskild teoretisk utbildning är inte nödvändigt. En ”bra utbildning” gör antagligen mer skada en nytta. En av utbildningssystemets viktigaste funktioner är att indoktrinera den utbildade delen av befolkningen. I synnerhet de som skriver om hur samhället fungerar. Så om en läser nationalekonomi får en lära sig om varför marknadsekonomi är bra, om en läser statsvetenskap får en lära sig varför staten är bra och de som läser psykologi får antagligen lära sig varför neurotyper är så bra. Även mer ”radikala” fält som genusvetenskap genomsyras av patriarkala cissexistiska föreställningar. ”Teorier” används allt som oftast för att maskera dåliga argument och ideologiskt färgade slutsatser.

Den sociala världen är inte teoretisk fysik. Den är långt mer komplicerad än så. Och även fysikerna, som har de simplaste forskningsobjekten att arbeta med, har stora problem med att förstå den fysiska verkligheten. Så att vi forskare inom samhällsvetenskap ska nå någon högre vetenskaplig förståelse på sitt område vore verkligen för mycket begärt, även om vi bortser från komplikationen att dessa områden dessutom är så politiserade. Men det som vi kan förstå om samhället, det kan i princip vem som helst förstå. Det kan vara lätt eller svårt men det har inget att göra med vilken utbildning en har. Eller sambandet är i alla fall inte positivt.

Det här inlägget postades i Akademisk teori, Samhälle och politik och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera (kommentarer granskas)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s