Avkönade toaletter

Jag läste nyligen en artikel med titeln ”Funktionsnedsatta – det tredje könet” som lyfter fram offentliga toaletters uppdelning i herrtoa, damtoa och handikapptoa som en symbol för hur funkisar avkönas. Detta låter helt rimligt. Funkisar avkönas och därför detta är anledningen till att handikapptoaletter inte segregeras efter kön. Funkisar ses som mer eller mindre könlösa så det finns inget intresse av att indela dem i män och kvinnor. Det uppfattas som naturligt att män och kvinnor hålls åtskilda och inte använder samma toaletter. Visst finns det könsneutrala toaletter, men det finns också många som ser det som väldigt viktigt att toaletterna är segregerade. Men ingen kampanjar för att könssegregera funkistoaletter. För folk tänker liksom att det är naturligt att män och kvinnor hålls åtskilda. Men med handikappade, vem bryr sig?

Häromdagen besökte jag psykatrin och såg ett intressant exempel på en toalett som inte var uppdelad i kön, men inte heller könsneutral. Det fanns två toaletter. Den ena var för tjejer och killar. Den hade symbolerna för tjejtoa och killtoa bredvid varandra, åtskilda med ett streck. Så den var till för ”båda könen” men inte könsneutral och den gjorde ett symbolisk särskiljande mellan könen. Den andra toaletten var handikapptoan och den hade den rullstolssymbolen. Ingen symbolisk åtskillnad här. Så var de sa var i princip: ”här är tjej/killtoan (obs mycket viktigt att skilja på dessa) och här är funkistoan och då har vi täckt in samtliga kategorier”.

Offentliga toaletter speglar det här samhällets underliga och motsägelsefulla syn på kön. Till och med icke segregerade toaletter är könade om de inte är till för handikappade.

tumblr_lornlczuAQ1ql7pvrDalek – det fjärde könet
Detta inlägg publicerades i Feminism, funkisfeminism och märktes , , , , , . Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Avkönade toaletter

  1. Ina skriver:

    bildtexten.
    fick mig att asgarva 🙂

    Gillad av 1 person

Kommentera (kommentarer granskas)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s