De flesta vet inte vad de själva tror att kön är

Jag tänkte mer på detta om hur vi definierar kön efter gårdagens inlägg. Något vi bör komma ihåg är att innebörden av ord bestäms av hur vi använder dem. Om det går att hitta en definition av ett ord som är mer ”rätt” så är det en som beskriver hur ordet används. Om en håller på med teoretiska analyser kan en behöva definiera ord så att de inte stämmer med hur det används till vardags. Den användningen blir då rätt inom just det sammanhanget. Inom ekonomi används ”efterfrågan” för att tala om ”vad vi spenderar pengar på”. Detta skiljer sig från den mer vardagliga betydelsen som kan betyda att önska sig något. Ekonomernas definition kanske låter suspekt men faktum är att det finns vettiga skäl att använda den definitionen i makroekonomisk analys. Att ekonomer mest säger dumheter beror på andra saker.

tumblr_n5uiin0Bd51s01doao2_500That’s why.

Vad ord betyder i vardagliga sammanhang beror på hur de används till vardags. Och om vi vill förstå vad ”kön” betyder måste vi först titta på hur ordet används. Betyder detta att vi ska acceptera vad diverse enögda cissexister säger att kön är? Nej! Det är en stor skillnad på vad folk påstår att kön är och hur de i praktiken använder ordet. Faktum är att det vedertagna språkbruket går tvärs emot vanliga missuppfattningar kring kön.

Många hävdar bestämt att det finns två kön, man och kvinna, och att en föds som det ena eller det andra. Vi behöver dock inte tänka efter så länge för att inse att detta inte kan stämma. Ingen frågar ”är det en man eller kvinna” om ett nyfött barn. Även spädbarn könas, men de anses inte vara män eller kvinnor. Vardagligt språk visar tydligt att vi inte föds som män eller kvinnor. Detta bekräftas av att många talar om man och kvinna som något en blir. Jag minns på min skola där störiga killar sa saker som ”kille är inte något man föds som, det är något man blir” och det är ju inte ovanligt att folk pratar om när en ”blir kvinna/man”. De pratar om att ”vara en man” eller hur en ”riktig man/kvinna” är. Att vara en ”riktig man/kvinna” har att göra med att leva upp till olika förväntningar (vilka dessa är råder det olika uppfattningar kring).

real womanAtt vara kvinna enligt google. Patriarkatet har talat.

En person som delar de vanliga missuppfattningarna kring kön säger kanske att kön beror på anatomi eller kanske kromosomer. Men hen kommer sedan ivrigt att köna alla hen ser utan att veta något om dennes anatomi. Dessutom, om kön bara handlade om anatomi hade det varit ointressant i alla sammanhang förutom vid vissa läkarbesök. Men vi bedömer inte kön genom att titta på könsorgan, vi bedömer kön utefter olika yttre tecken. Fysik, utseende, beteende, röst, namn etcetera. Om en varken passar in i mallen för män och kvinnor kan en i stället drabbas för avköning. Det innebär att en så att säga inte är en ”riktig kvinna/man”, och därför inte heller riktigt mänsklig. Autister drabbas ofta av detta, liksom andra funkisar och övriga avvikare. Detta krockar med idén om att en är antingen man eller kvinna.

En kan hitta många fler exempel som visar på samma sak, och avslöjar några intressanta saker om hur även de mest inbitna cissexister ser på kön. För det första,att en har egentligen inget kön när en föds utan en måste lära sig hur en ska ”vara sitt kön”. Folk tror att kön är en social konstruktion, fast de tror att de tror att kön är medfött. För det andra, att man och kvinna inte är de enda möjliga kategorierna, utan en kan vara något annat. Att inte vara en ”riktig kvinna” är inte detsamma som att vara en man och vice versa. De erkänner alltså att det finns ickebinära men de tror att de tror att en måste vara antingen man eller kvinna.

0000201902”Vet du vad kön är? Låtsas inte att du inte vet.”

Betydelsen av ord bestäms av hur de används, och därför funkar det inte att hävda att hur folk använder ord är fel. Men vi kan använda oss av att vanliga missuppfattningar faktiskt går tvärs emot hur orden vanligtvis används och förstås . En kan säga: ”du vet, kön är inget en föds till, kön är inte binärt och kön är mer komplext än du förstår. Och du vet redan detta, även om du inte vill erkänna det. Du säger det ju själv.”

Detta inlägg publicerades i Feminism, Teorier om kön och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till De flesta vet inte vad de själva tror att kön är

  1. Pingback: Ingen är binär | anarkoautism

  2. Pingback: Ett funkisfeministiskt perspektiv – hur autism kan hjälpa oss att förstå kön | anarkoautism

Kommentera (kommentarer granskas)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s