Vad innebär kön?

senjogaharamanKön är inte ett vetenskapligt begrepp med en precis betydelse, utan det är ett komplext begrepp som har många olika aspekter. Det är dessutom ofta så att folk använder olika definitioner, ofta utan att inse att det är vad de gör. Detta leder ofta till stor förvirring och till diskussioner som inte leder någon vart alls. Jag tänkte därför försöka förklara hur jag ser på kön som allmänt begrepp. En väldigt bra bok om kön är Julia Seranos Whipping Girl. Denna har påverkat hur jag tänker kring kön och jag tycker nog att alla som är intresserade av ämnet borde läsa den, eller andra texter av författaren.

Jag tänker på att kön är ett komplext begrepp och att ingen enkel definition kommer att vara rättvisande. När jag talar om kön så menar jag i allmänhet inte kategorierna ”man/kvinna”. Man och kvinna är ett (jättedåligt) sätt att förstå kön, men kvinna/man är inte två kön, de är begrepp som används för att kategorisera kön. Så när jag talar om kön så menar jag inte kategorierna ”kvinna” och ”man”, utan jag menar det som ingår i dessa kategorier.

Det finns flera olika könsbegrepp vilket ger ett hum om hur svårt det är att skapa en klar definition. Några exempel är socialt kön, könsroll, könsuttryck, juridiskt kön, könsidentitet, undermedvetet kön, biologiskt kön. Socialt kön och könsroll har att göra med hur vi socialiseras och hur kön formas av kultur och samhälle. Juridiskt kön är egentligen en fråga om individens förhållande till staten men många cispersoner anser att det är väldigt viktigt att veta vad som ”står i ens pass”. Könsidentitet är hur en identifierar sig. Undermedvetet kön är hur en känner sig. Detta är inte detsamma som könsidentitet, som är något medvetet. Många transpersoner identifierar sig med sitt tilldelade kön under många år samtidigt som de känner att detta inte stämmer. Biologiskt kön, i den vanliga bemärkelsen könsorgan/kromosomer är en myt. Men transpersoner som genomgår könskorrigerande behandling får ofta hormoner, och hormoner är biologiska, så på det sättet finns det koppling mellan biologi och kön.

Det finns helt klart fler aspekter som kan knytas till kön. Mitt sätt att se på kön leder inte till någon tydlig och klar definition. Det kanske verkar konstigt att jag väljer att använda ordet på ett sätt som gör att det inte låter sig definieras på ett bra sätt. Men jag anser att det är bättre att ha en vag definition som är sann, än en precis definition som är falsk. Dessutom använder vi hela tiden ord vi inte riktigt kan definiera. Faktum är att detta gäller i princip alla ord vi använder. Det är så vårt språk fungerar. Det är inte bara komplexa abstrakta begrepp är svåra att hitta exakta definitioner för. Även de mest vardagliga och konkreta ting visar sig vara nästan omöjliga att definiera om en tar sig tid att fundera på saken. Ta ord som småspik, kartong, te, kattunge, öronproppar eller papper. Försök definiera vilket som helst av dessa ord och du kommer upptäcka att det är omöjligt. Att vi inte kan definiera orden hindrar oss inte från att kommunicera. En kan alltid använda ett mer precist begrepp och anpassa det efter sammanhanget när det behövs, beroende på vad en vill analysera. Men om en har en väldigt smal definition för alla sammanhang är risken större att en omedvetet blundar för något viktigt, för att det inte passar in i ens teori. Jag tror att det är bättre då att använda ett lite bredare begrepp, som hellre innehåller för mycket än för lite. Då måste en reflektera över vad som är relevant i olika sammanhang, och det tror jag bara är nyttigt.

Detta inlägg publicerades i Feminism, Teorier om kön och märktes , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Vad innebär kön?

  1. Pingback: De flesta vet inte vad de själva tror att kön är | anarkoautism

  2. Pingback: Ingen är binär | anarkoautism

  3. Pingback: Kön som politisk kategori | anarkoautism

  4. Pingback: Ett funkisfeministiskt perspektiv – hur autism kan hjälpa oss att förstå kön | anarkoautism

Kommentera (kommentarer granskas)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s